Tema si variatiuni

Tema si variatiuni

de Ion Luca Caragiale



Tema

Aseara, pe la 6 ore, un foc a izbucnit la o casa peste drum de cazarma Cuza in Dealul Spirii. Multumita activitatii pompierilor si soldatilor, focul, desi batea un vant puternic, a fost nabusit in cateva minute. Pagubele nu prea sunt insemnate.

(Universul)


Variatiuni

De patru ani impliniti aproape de cand reactiunea tine in gheare Belgia Orientului, care din lipsa de energie in evolutiunea ei catra progres, un progres bine definit de aminteri prin spiritul traditional si istoric, si ocazionat intrucatva, desi jenat oarecum, de evenimentele economice din urma, in care duplicitatea reactiunii a intrecut toate marginile si a atins limita tutulor sperantelor de indreptare, sperante ce nu pot fi intemeiate pe cata vreme reactiunea cu oamenii ei fatali, cari nu se tem nici de lege, nici de Dumnezeu, nici de judecata, nepartinitoare dar aspra, a Istoriei, au avut cinismul prototipic si revoltator s-o declare, cu cea mai enorma dezinvoltura si exuberanta intr-o memorabila sedinta a parlamentului, care a avut imprudenta, sau, mai bine zis, impudenta de a-si pune botul pe labe si, strigand ca mamelucii mea culpa, au trecut la ordinea zilei, ordine de zi pe care Istoria unei tari, ce se mai bucura de cea din urma doza de respect de sine, trebuie s-o inregistreze cu dezgust si rusine, deoarece cand sic volo, sic jubeo domneste intr-o tara ca maxima de inalta politica si cand, ca ratiune de stat, se constituie bunul plac al unor reactionari fiefati, nu ne putem astepta, decat la atatea si atatea infamii de tot soiul si altele inca, dar insa nu credeam pentru ca sa ajungem aici, nu credeam, o marturisim coram populo, oricat am fi crezut de infama reactiunea concentrata si atotputernica, sa ajungem si la incendii ca acela ce s-a petrecut in Dealul Spirii peste drum de cazarma Cuza, care trebuie sa serve cetatenilor de invatatura si sa ramaie o pata nestearsa si indelebila asupra acestui negru regim, pretins alb, regim al incendiului, caci daca pompierii, opera venerabilului si batranului general Florescu, nu stingeau focul, cine stie cat mai ardea !!!

(Un ziar opozant fara programa, nuanta liberala-conservatoare)


Aseara iust la orele cand puneam ziarul editia a cincea supt presa, in Dealul Spirei vis-a-vis de casarma Cuza, un incendiu a sbucnit.

Din causa vantului violinte, care sufla puternic de la occidinte spre oriinte, incendiul a produs o mare panica printre cetatiani si cetatiane.

Pompierii cu cativa serginti si oficiari - generarele era absinte - au mers la localitate, unde cu greu au sbutit sa nabuseasca sinistrul, care aparuse deja la steriorele casii atinse.

Cu aceasta ocaziune vom repeti dechiaratiunile facute in organul nostru de atatea ori, privitoare la institutiunea pompiarilor.

Am zis, zicem si de datoria noastra este sa o repetim mereu protivnicilor nostri de la guvern:

Speriinta ne-a probat pana la evidinta ca:
pana cand nu vom avea pompiari-cetatiani,
pana cand nu vom avea cetatiani-pompiari
nu vom sbuti sa ridicam aceasta institutiune la treapta la care ea in Occidinte s-a ridicat.
Sa avem patriotismul a lasa deoparte spiritul de partita si sa ne intrebam:
Pana cand cu spediinte?
Este cineva pompier? - trebuie sa fie si cetatian;
Este cineva cetatian? - trebuie sa fie si pompiar.
Aceasta este eficace,
este ecitabile,
speditiv,
iust.
Speriinta din Dealul Spirii pana la stremitate ne-a probat ca sperietura cetatianilor si cetatianelor nesperiinti adesea causa latirii straordinare a sinistrelor este.
Sa cautam deci:
a avea pompiari-cetatiani,
a avea cetatiani-pompiari.
Numai cu conditiune d-a fi si cetatian cineva un bun pompiar este, si viceversa.
si se-ntelege ca aceea ce zicem in cetati despre cetatiani, vom zice la sate despre satiani:
pompiari-satiani,
satiani-pompiari.
Dar ne vor intreba protivnicii nostri:
Cine va comanda pe pompiarii-cetatiani? pe pompiarii satiani?
Raspundem:
Ingeniarii,
Ingeniarii competinti, inteliginti, prudinti, indipendinti, speriinti.
Numai astfel institutiunea pompiarilor, puterica, va da roade scelinti.

(Un ziar opozant cu cateva programe, nuanta trandafirie)


Decidement Maitre Printemps n'est pas gai cette annee-ci: du vent, de la pluie, de la pluie, du vent. Nos mondaines perdent leurs heures a regarder le Barometre, qui, insensible comme cette vieille Mere Nature, baisse, baisse toujours, ou dirait les actions du Panama. Le Dieu Plaisir et la Fee Bamboche s'entetent a tenir fermes leurs temples, en depit des voeux de leurs fervents fideles; partant, plus d'encens sur leurs autels jadis si charges de fleurs. C'est insense comme on ne s'amuse plus en cette malheureuse fin de siecle, qui n'en finit plus avec ses surprises ravacholiennes.

Hier un grand incendie a eu lieu dans le Dealul Spirii. Faute d'amusement, une emotion vaut toujours mieux que l'ennui. Le coup d'oeil etait vraiment assez pittoresque.

Beaucoup de monde a l'incendie. Notons en passant M-me Chose, une brune descendue d'un cadre de Murillo, en robe de chambre, superbe dans son neglige transparent; M-me Machin, un Rubens, non moins elegante, toute rouge d'emotion; la toute jeune M-me Bigoudiano, un rive brillant de Watteau, ravissante avec sa chevelure blonde or qui frise naturellement sans aucun artifice, un bouton de rose sur le point de s'epanouir aux rayons de Phoebus, harmonisant tres-heureusement avec le ton rougeatre des flammes legerement estompe par le voile de la fumee. J'en passe et des meilleurs, dont le nom m'echappe. Puis un essaim de jeunes filles, fraiches comme des violettes qu'on vient de cueillir au bord du ruisseau limpide, les unes plus charmantes que les autres, et que l'incendie avec ses flammes, qui rappelaient les contes fantastiques d'Hoffmann, et les braves et infatigables pompiers avec leurs manoeuvres paraissaient beaucoup amuser. Apres l'incendie, chambree des plus select chez le rotisseur du coin.

(Un journal chic)


Hotarat, doamna Primavara nu e vesela anul acesta: vant, ploaie, ploaie, vant. Mondenii nostri isi pierd vremea privind barometrul, care, nesimtitor ca si aceasta batrana Mama-Natura, coboara, coboara mereu, ca si actiunile Panama. Zeul Placere si zana Petrecere se incapataneaza sa tina inchise templele lor, in ciuda dorintelor pasionatilor lor credinciosi; de aceea nu se mai gaseste tamaie pe altarele lor, altadata atat de incarcate de flori. Foarte putin se mai poate petrece in acest nenorocit sfarsit de secol, care nu a sfarsit surprizele sale rascolitoare.

Ieri a avut loc in Dealul Spirii un mare incendiu. in lipsa de petreceri, o emotie e totdeauna mai de pret decat plictiseala. Privelistea era cu adevarat pitoreasca.

Multa lume la incendiu. Retinem in treacat pe doamna Cutare, o bruna coborata dintr-un tablou de Murillo, in capot, superba in neglijeul sau transparent; doamna Cutare, rubensiana, nu mai putin eleganta, imbujorata de emotie; foarte tanara doamna Bigoudiano, un vis stralucitor de-al lui Watteau, rapitoare cu paru-i blond-auriu care se bucleaza natural, fara nici un artificiu, un boboc de trandafir gata sa se desfaca la razele lui Phoebus, armonizandu-se placut cu tonul rosiatic al flacarilor usor estompate de valul de fum. Trec peste multe alte frumuseti al caror nume imi scapa. Apoi un buchet de tinere fete, proaspete ca violetele culese chiar acum pe malul unui rau limpede, unele mai fermecatoare decat altele, si pe care incendiul cu flacarile sale, care aminteau de povestirile fantastice ale lui Hoffmann, si bravii si neobositii pompieri cu miscarile lor parea sa le amuze din plin. Dupa incendiu, o gustare dintre cele mai selecte la birtasul din colt.

(Un ziar distins)


Mai multe ziare ale opozitiei vorbesc cu un zgomot asurzitor despre un incendiu ce ar fi avut loc in Dealul Spirii peste drum de cazarma Cuza. Cu aceasta ocazie incaleca iar pe faimosul dumnealor Dada, aruncand in spinarea reactiunii (sic) raspunderea pentru acest sinistru. intrucat trebuie sa puna publicul temei pe spusele acestor foi, ce nu mai au catusi de putin respect de adevar, iata:

Din sorginte oficiala aflam ca nu a fost nici un incendiu ieri in Dealul Spirii. Sinistrul cel grozav este o pura inventiune iesita din fantezia nesecata si din bogatul arsenal de calomnii al adversarilor nostri.

(Un ziar oficios)

22 august 1885




Tema si variatiuni


Aceasta pagina a fost accesata de 7710 ori.