Deziderate legitime
de Ion Luca Caragiale
Urbea Targul de Munte, numarand vreo 3600 de locuitori, vreo 6 biserici, 4 scoale primare si 180 de carciumi, se afla destul de pitoresc asezata pe malul stang al Dambului Sec.
Se cheama Dambul Sec fiindca, intre cele doua maluri rapoase, inalte cam de vreo cincisprezece metri si departe unul de altul la tot cam atatia, nu curge aproape tot anul nici atata apa cata ar ajunge ratelor din mahalaua marginasa sa (se) balaceasca pe arsita. Dar ca o ironie, in pofida numelui ce i-au dat riveranii, Dambul Sec se porneste vajnic catre sfarsitul primaverii cu valuri posomorate, si umple valceaua si, urland nebuneste, pravaleste la vale buturugi si fel de fel de rupturi, si surpa din maluri, si face peste putinta sa mai treaca de la un mal la altul altcineva decat zburatoarele.
E mare piedica pentru comertul local; caci capitala districtului se afla in partea de dincoace, asa ca, daca s-a pornit odata Dambul Sec, nu mai e chip sa comunice Targul de Munte cu sediul prefecturii, la o distanta de douazeci si cinci de kilometri, decat ocolind foarte pe departe. Trebuie sa mearga omul la vale tot pe cursul Dambului Sec, sa ajunga, la o distanta de saizeci de kilometri. Cum am zice, in loc de o posta, sa faci sase; in loc de doua ceasuri, douasprezece.
Ei! daca ar fi un pod peste Dambul Sec!
De aceea, toti cetatenii din Targul de Munte, vazand ca nenumaratele petitiuni ce au adresat Ministerului Lucrarilor Publice au ramas fara rezultat, se hotarasc sa adreseze, prin reprezentantii lor,
Camerelor Legiuitoare o petitiune, rugandu-le ca din initiativa parlamentara sa vina cu proiect de lege prin care statul sa se oblige a face in sfarsit ceva si pentru Targul de Munte, ridicand un pod de piatra peste Dambul Sec, daca nu de piatra, macar de lemn, dar sa fie solid.
Targul de Munte numara intre cetatenii sai 39 de alegatori de colegiul I si 390 de al doilea.
Mai toti au la scolile locale copii, cari termina in anul acesta cursurile primare si cari trebuiesc de acolo sa intre in liceu, pentru ca de acolo sa intre in Facultatea de drept, pentru ca de acolo sa intre in Camera si de acolo in diplomatie ori in minister: trebuie sa faci copiilor o cariera.
Ei! e greu unui parinte sa se desparta de copii asa de fragezi; nu-i vine usor unei mame sa trimita intre straini pe copilasul ei de la varsta de 10-11 anisori.
Sa-l bagi in pensionat!
Ce educatiune poate capata un copil intr-un pensionat, unde s-amesteca la un loc cu atatia altii?... si toate ca toate, dar la educatiunea copiilor mamele din Targul de Munte tin foarte mult.
Dar, in sfarsit, sa zicem ca s-ar gasi pensionate, in capitala districtului sau la Bucuresti, convenabile, garantand o excelenta educatiune. Cat costa insa?... Cui ii da mana, pe vremea aceasta de criza, sa plateasca atata, fie chiar alegator de colegiul I?
Ce e prin urmare de facut?
Sa se adreseze cetatenii din Targul de Munte Ministerului Instructiunii Publice, cerand infiintarea unui liceu clasic - daca nu chiar un liceu clasic, macar un gimnaziu deocamdata, si peste patru ani adaogarea inca a celor trei clase superioare.
Dar de cate ori nu s-au adresat ministerului!
inalta autoritate scolara a ramas totdeauna surda la legitimele reclamatiuni ale cetatenilor din Targul de Munte.
Nu le ramane dar altceva de facut decat sa inainteze, prin reprezentantii lor, o petitiune catre Camerele Legiuitoare, rugadu-le ca din initiativa parlamentara sa vina cu un proiect de lege prin care statul sa se oblige a face in sfarsit ceva si pentru Targul de Munte, infiintandu-i un liceu, daca nu un liceu, macar un gimnaziu deocamdata, dar sa fie clasic.
*
Targul de Munte am spus ca se afla la o distanta de o posta departe de capitala districtului, care este legata cu Bucurestii si cu toate orasele tarii prin calea ferata.
Astfel, cetatenii dm Targul de Munte, ca sa se puna in contact cu capitala judetului si cu capitala, tarii, trebuiesc sa mearga cu caruta cale de doua ceasuri si jumatate.
Asta este un adevarat scandal, mai cu seama pe vreme rea!
De cate ori nu sunt si ei jinduiti de o plimbare pe un bulevard, de o plimbare la sosea, de opera, de concert!
Daca ar fi o linie ferata care sa-i lege cu capitala judetului! ce viitor ar avea Targul de Munte!
De ani de zile, acesti cetateni protesteaza ca urbea lor e lasata afara din mersul progresului! Sute de alegeri au trecut cu promisiuni din partea candidatilor ca nu vor dezarma pana cand legitimele pretentiuni ale Targului de Munte nu vor capata deplina satisfacere! Odata, in ajunul unor alegeri generale, s-au si aratat in localitate niste ingineri, cari au masurat, au studiat si au si aratat cetatenilor o schita de plan pentru construirea liniei salvatoare intereselor si viitorului Targului de Munte, ale carei lucrari trebuiau sa inceapa indata dupa deschiderea Camerelor, fiindca, pana la votarea creditului necesar la acea lucrare, nu se putea face nimic, in lipsa de fonduri disponibile.
Planul era minunat; nu costa decat vreo trei milioane, daca s-ar fi asezat gara pe malul drept al Dambului Sec, cum hotarasera inginerii; daca insa, precum pretindeau cetatenii, s-ar fi asezat gara pe malul stang, atunci, adaogandu-se costul podului, ar fi costat toata lucrarea vreo trei milioane si un sfert.
Dar, fatalitate! Camerele s-au deschis si s-au inchis, si, cu toate protestarile Targului de Munte, nici pomeneala sa inceapa lucrarea liniei.
Plictisiti, cu drept cuvant, cetatenii alegatori de atata asteptare si atata dezamagire, s-au hotarat sa inainteze, prin reprezentantii lor catre Camerele Legiuitoare o petitiune, rugandu-le ca din initiativa parlamentara sa vina cu un proiect de lege prin care statul se va obliga a face in sfarsit ceva si pentru Targul de Munte, construind lina ferata, daca nu cu gara pe malul stang, macar pe malul drept.
Pe cand se gandesc la acest pas, iata ca se imprastie in lume vestea despre intentia guvernului de a veni, pentru acoperirea in parte a deficitului bugetar, cu o lege asupra fabricatiunii tuicii, lege care etc. etc.
Targul de Munte este o urbe care lucreaza foarte mult cu tuica.
Cetatenii alegatori sunt dar cuprinsi de panica auzind despre intentiile guvernului.
Ce e de facut?
Dupa mature chibzuiri, se hotarasc sa inainteze, prin reprezentantii lor, la Camerele Legiuitoare o petitiune, in care sa repete cererea ca din initiativa parlamentara sa vie cu trei proiecte de lege: 1. pentru podul solid de piatra pe Dambul Sec; 2. pentru infiintarea unui liceu in Targul de Munte; 3. pentru construirea liniei ferate de la aceasta urbe pana la capitala districtului, si 4. sa staruiasca a se retrage proiectul asupra tuicii, care loveste interesele cetatenilor alegatori din Targul de Munte!
Toate patru - deziderate destul de legitime...
Universul, 9 octombrie 1900
Deziderate legitime
Aceasta pagina a fost accesata de 2613 ori.