Profesie de credinta

Profesie de credinta

de Ion Luca Caragiale


Catre cititori

in vremea caraghioasa si "de mare cumpana", prin care avem cinstea sa trecem - cand a iesit iar la maidan chestia Orientului, si s-a tras a treizecea editie a Hrismosului raposatului intru fericire ieromonah Agatanghel; cand in Bucuresti ies mereu la gazete si gazetute, cum rasar ciupercile pe gunoi dupa ploaie; cand fiecare ciocoi ori ciocorofleac s-amesteca cu cate un petec de jurnal in cearta imparatiilor - de ce adica sa nu iasa la lumina Claponul, buletin hazliu al intamplarilor Orientului ?

Unde mai pui la urma ca Claponul (dupa cum se si vede din numele cu care l-a daruit nasu-sau strul, hahamul din Belgrad) este un organ eminamente neutral, care nu tine nici cu rusii, nici cu turcii. Ce treaba avem noi cu imparatiile, si ele cu noi ? imparta-si parul cu furca - noi n-avem sa ne amestecam.

De alta parte, opinia publica si-a incarcat stomacul cu sulite, baionete, ghiulele, torpile, obuze si cu toate hapurile de soiul acesta; toate gazetele o indoapa zilnic cu stiri pozitive, care au bagat-o in draci. Claponul vine ca zaharicalele si cafeaua dupa-masa, sa-i dreaga gustul.

Drept aceea, acest organ rococo s-a hotarat sa apara meteoric in brosuri de 32 de fete, in care un comitet de redactie (patruzeci fara unu de colaboratori) va insira productii variate, prea nostime si caraghioase, ce desigur au sa placa foarte mult, mai ales autorilor respectivi.

Pe urma, Claponul ia angajament in fata cititorilor sa le dea noutatile cele mai sigure de pe tot pamantul, caci a trimis corespondenti in toate unghiurile lumii pe apa si pe uscat.

Publicitatea romana de mult simtea - vorba ceea - o imperioasa necesitate de a poseda intre organele ei o foita asa nostima, si opinia publica astepta - vorba cealalta - cu o legitima nerabdare aparitia Claponului.

Aceasta foita - nu ca sa o laud - se va tipari in 33.333 de exemplare, si va fi citita si foarte pretuita chiar si de cei ce nu se pricep la citirea limbii romanesti.

in sfarsit si mai presus de toate, Claponul a gasit de cuviinta a lua drept deviza:

"Ieftin si bun ! - 10 bani numarul !".

Cumparati, lume ! si, povestea vorbii, nu ma navaliti, ca va dau la toti !




Profesie de credinta


Aceasta pagina a fost accesata de 3467 ori.