Procedee electorale

Procedee electorale

de Ion Luca Caragiale

Ne cade in mana copia unui document foarte interesant - o circulara adresata tutulor presedintilor de comitete electorale din judete de catre d. C. A. Rosetti. Ne grabim a-l da la lumina ca o noua si o stralucita dovada de chipul cum inteleg radicalii nostri libertatea in alegeri.

D-lui presedinte al comitetului electoral de...

Bucuresti, 23 Aprilie 1879

Domnule Presedinte,

Comitetul electoral al partidei nationale-liberale din Bucuresti, completandu-se prin delegatii mai multor comitete electorale judetene, este mai in pozitiune astazi de a va da concursul de care ati putea avea trebuinta spre a duce la bun sfarsit insarcinarea pusa de alegatori comitetului ce presedeti.

Ne punem dar la dispozitiunea d-voastra, pentru orice trebuinta veti simti si care ar fi de natura a se putea satisface prin concursul nostru. Alegerile colegiului I si II au a se incepe in curand. Daca din esaminarea listelor electorale ar rezulta pentru d-voastra oarecari dificultati, ce s'ar putea inlatura prin concursul nostru, va rog sa binevoiti a ne trimite acele liste impreuna cu observatiunile d-voastra, pentru ca imediat, toti impreuna sa cautam a inlatura obstacolele ce se impotrivesc reusitei candidatilor partidei nationale-liberale. Credem ca ar fi bine sa ne trimiteti in acelasi timp si numele candidatilor diferitelor grupuri politice, impreuna cu observatiunile d-voastra asupra-le. Primiti, va rog, d-le Presedinte, incredintarea inaltei mele consideratiuni.

Presedintele comitetului electoral de Bucuresti,

(iscalit) C. A. Rosetti.

Liniile de mai sus sunt asa de strigatoare prin ele insele, ca n'avem nevoie sa le mai adaugam multe comentarie din parte-ne spre a ilustra indeajuns istoria scandaloasa a celor din urma alegeri.

Astfel, in putine cuvinte, comitetul central din Bucuresti se pune la dispozitia comitetelor din judete pentru orice trebuinta vor simti ele, de natura a se satisface prin concursul puternic ce le-ar putea da d. C. A. Rosetti si ai d-sale. Daca din examinarea listelor electorale ar rezulta pentru vreun comitet electoral oarecari dificultati, ce s-ar putea inlatura prin concursul d-lui C. A. Rosetti si comp., acele liste se vor trimete comitetului de Bucuresti cu observatii la fiecare nume, pentru ca imediat marele partid, dd. C. A. Rosetti, Bratianu, Mihalescu, - Warszawsky, toti impreuna, sa caute a inlatura obstacolele ce se impotrivesc reusitei candidatilor partidei liberale-nationale.

Aceea ce este caracteristic in enciclica electorala a I. P. S. Sale marelui pontif din ulita Doamnei, este ca I. P. S. Sa nu pomeneste despre obstacole de'nlaturat decat pentru col. I si II; despre celelalte doua, nici nu-i trece prin gand I. P. S. Sale ca vor indrasni a pune vreun obstacol la reusita candidatilor drept credinciosi. Obstacolele si dificultatile pe cari marele partid, - dela cel mai neinsemnat, Warszawsky, pana la cel mai de frunte, d. C. A. Rosetti, - trebue sa le inlature, sunt de o multime de feluri. Vom cauta a cita cateva specimene dupa observatiile unei liste inaintata de comitetul electoral al unui judet oarecare catra comitetul electoral central.

Este, de exemplu, lista col. I. Dupa toata corijarea liberala a acestei liste, dupa scoaterea catorva nume si inlocuirea lor prin altele mai patriotice, lista se gaseste in editie definitiva cuprinzand 34 de nume, a caror persoane vor veni toate la vot; trebuesc deci 18 voturi pentru reusita candidatului marelui partid. Dupa toata socoteala facuta de comitetul patriotilor din partea locului, marele partid nu poate fi sigur decat de 11 alegatori, unii functionari, altii rude d'aproape ale cutarui ministru sau ale prefectului. Este neaparat prin urmare a se mai asigura 7 voturi cel putin. in conformitate dar cu cele notificate prin enciclica de mai sus a pontifului suprem, comitetul electoral inainteaza lista cu observatiile cuvenite. Cei 11 sunt stersi cu condeiu rosu, altii, mai multi ori mai putini, sunt stersi cu condeiu albastru: asupra acestor doua categorii, stau scrise jos urmatoarele doua notite scurte si cuprinzatoare: Rosii sunt toti ai nostri. - Ceilalti sunt ai lor siguri. Ramane insa o treime, categoria celor cu pasuri, si asupra fiecaruia din acestia comitetul electoral local scrie pe larg observatiile sale.

De exemplu:

D. X... opozant, are un nepot judecator la tribunalul de aici; tine la el ca la un fiu al sau; vrea inca sa-l lase mostenitor. Junele se zice ca a comis mai multe abuzuri, si acum dupa mai multe denuntari, este amenintat a-si pierde postul si a fi dat in judecata. Daca nepotului i s'ar pune cutitul la os dela inaltele locuri, unchiul de sigur s'ar inmuia. D. C. A. Rosetti citeste notita si o recomanda locurilor competente, spre cele de cuviinta, dupa care d. X... este sters cu creion rosu.

D-l Y..., nehotarit, nici liberal, nici conservator; are un cumnat, pacatos nu e vorba, dar cine nu-i pacatos in lume ! a scapat de cinci luni din temnita, unde si-a facut osanda pentru delapidare de bani publici; insa este foarte capabil, si a servit mult principiile liberale. Acum n'are bietul om nici o ocupatie, si-ar vrea sa capete o subprefectura, ca sa poata trai onest si sa nu mai saza pe gatul lui cumnatu-sau. D. Y... n'ar fi tocmai contra noastra, daca...

D. Simion Mihalescu ia act si pleaca la minister ca sa se conforme intocmai, iar marele pontif trage cu rosu peste numele d-lui Y.

D. Z... sta rau de tot cu cutare mare institutie de economie nationala; anul trecut l-a ruinat grindina; daca directia l-ar strange de aproape ar fi pierdut, prin urmare...

D. Rosetti sterge cu rosu si pe respectivul.

si asa mai incolo.

La fiece sir, opinia publica se lasa tot mai tare de partea principiilor liberale, doua treimi din lista sunt rosite, si - in sfarsit marea majoritate a natiunii s'a pronuntat cu tarie, prin alegeri libere, in favoarea marelui partid liberal-national.

Vom reveni.




Procedee electorale


Aceasta pagina a fost accesata de 2846 ori.