Principii si vaccina

Principii si vaccina

de Ion Luca Caragiale

Lunile trecute, judetele de jos ale Olteniei, o parte a judetului Oltul si intreg judetul Teleorman au fost bantuite, acesta din urma intr'un mod infiorator, de epidemia variolei. Astazi inca, desi raul merge descrescand, multumita masurilor energice pe care le-a desfasurat serviciul sanitar, nenorocitele populatiuni dela tara dau o mortalitate extraordinara din cauza flagelului.

Alarmat de aceasta stare nenorocita de lucruri, serviciul sanitar central a pornit inspectiuni peste inspectiuni, si ce a descoperit pana in sfarsit ? ca in judetul Teleorman, mai cu seama, de vreo 17-18 ani niciodata nu s'a aplicat regulamentul pentru vaccinare; ca rapoartele serviciului sanitar local in privinta numarului vaccinarilor erau toate arbitrare si prin urmare fictive; ca cifrele aratate, privitor la numarul copiilor vaccinati, nu erau decat inchipuite de catre acei ce erau datori sa execute vaccinarea.

Aproape douazeci de ani prin urmare nu s'au vaccinat in Teleorman nici 5 la suta din cati se declarau de serviciul respectiv ca atari. Asa, se intelege dela sine ce favorabil teren a gasit epidemia; fireste ca succesul stralucit al variolei era mai dinainte garantat de onesta activitate a serviciului medical public.

Dar, va zice cineva, oamenii prepusi la serviciul medical din localitate au fost niste criminali cand au mintit astfel, caci, din neindeplinirea datoriei lor, din minciunile oficiale cu care ascundeau aceea abatere a lor, a rezultat pieirea atator copilasi, mai fericiti poate aceia chiar, decat cei ce scapand de moarte au ramas infirmi, orbi, surzi, tampi ! Dar ar trebui o pedeapsa exemplara pentru acei ce au cauzat atata rau ! si ce faceau daca nu se ocupau cu datoria lor, acei oameni ? Pentru ce, in ce scop au desavarsit ei aceasta infamie contra vietii atator nenorocite familii ? Pana aici ! zicem noi. Cum e poate astfel acuza niste oameni nevinovati. Cum ? ce faceau ? Faceau politica si mi se pare ca aceasta este datoria cea mai de capetenie a unui cetatean. si inainte de a fi doctor, felcer, vaccinator, cineva e cetatean.

Se stie ca Teleormanul este judetul in care luptele politice sunt conduse de unii din cei mai aprigi si mai intransigenti barbati politici; este de ajuns sa pomenim numele onor. d. Kiritescu sau Kiritopolu - caci pana acuma Academia nu a fixat ortografia acestui nume ilustru. Poftim, in mijlocul unor lupte de principii, de te mai ocupa cu detalii ca acestea, salubritate, igiena, vaccinare si altele, caci se stie ca spiritele politice superioare neglijeaza detaliile; astfel de spirite imbatiseaza numai generalitatile si astfel sunt obligate sa cultive nu vaccina, ci principiile.

Presupunem ca toti copiii - care au pierit de atatia ani - al caror nume nu se poate stii, si nici nu trebue sa-l stim, pentru ca iar am cadea in detalii, - presupunem zic ca ar fi trait, sau altii n'ar fi orbit; ce fel de viata ar fi fost aceea ? ce fel de cetateni ar fi fost ei fara constiinta drepturilor lor politice, fara intelegerea institutiilor pe cari si le-a dat natiunea, intr'un cuvant fara principii ? Ar fi vegetat, ar fi trait ca robii, nu ca oameni liberi; altii ar fi vazut; dar oare vede omul fara lumina inteligentei si a constiintei de cetatean ? Ar fi fost vaccinati, dar n'ar fi avut principii, si stiut este astazi ca un om fara principii, o natiune fara principii, este, cum sa zic ? - in fine este rau, este o nenorocire pe langa care toate variolele din lume nu s'ar putea compara.

Sa lasam dar micile detalii, si sa cautam a avea principii. Principiile mai intai ! apoi, vine variola si apoi vaccina. si in adevar dupa atata calamitate, judetul Teleorman, tare in principii, a primit in fine dela serviciul sanitar superior o intreaga brigada de vaccinatori, care, dupa afirmatia onor. sef. dr. Felix, a si facut in trei saptamani pana azi vreo 26.000 (citeste douazeci si sase de mii) de vaccinari.

S'a constatat se'ntelege prealabil daca micii si marii cetateni aveau principii, pentruca vaccina, cum am zis, nu poate trece inaintea principiilor.




Principii si vaccina


Aceasta pagina a fost accesata de 4113 ori.