Linia ferata Ploiesti-Predeal
de Ion Luca Caragiale
Cestiunea revizuirii art. 7, in stadiul de incordare la care a ajuns, ne absoarbe toata atentia, asa incat de la o vreme incoace si publicul si presa trec cu vederea orice alte intrebari de interes general, oricat ar fi aminteri de importante in sinele. Astfel vedem ca de mult inca nu se mai gandeste nimini la cestiunea construirii caii ferate a Statului Ploiesti-Predeal, care cu toate astea merita o deosibita atentiune. Linia aceasta, ca mai toate intreprinderile noastre publice, are o istorie nenorocita, pe care nu avem nevoie a o amanunti aici, deoarece e stiuta de toti. Contractul concesiunii construirii liniei Ploesti-Predeal a fost odata reziliat, din cauza ca concesionarul de atunci nu s-a tinut de mai multe ingajamente de capetenie stipulate in caetul de insarcinari. Un alt concesionar a luat sarcina terminarii liniei si lucrarile au urmat inainte. Linia nu e inca terminata, precum se stie, in partea din valea Prahovei: insa functioneaza din Ploesti pana in Campina si din Sinaia pana in Predeal.
Din izvor sigur, aflam astazi mai multe lucruri destul de grave in privinta construirii liniei pe valea Prahovei si in privinta materialului miscator in genere. Pe valea Prahovei trebuesc a se face lucrari de aparare in contra puterii raului. Concesionarul de mai nainte a ajuns la reziliarea contractului tocmai din pricina acelor lucrari, pe cari odata le-a luat apa, de unde a rezultat intarziarea termenului de construire si niste pagube sdruncinatoare pentru dansul, asa incat n'a mai putut continua la desavarsirea lucrarii. Asupra lucrarilor celor noua de aparare, executate sub noua concesiune, o persoana competenta ne spune ca dansele sunt aproape tot asa de slabe ca si cele d'intai. Materialul din care sunt cladite e de o calitate ordinara, si executarea lucrarii lasa mult de dorit. O navalire rapede a apei va cauza daca nu o complecta distrugere a tutulor, cel putin in parte stricaciuni si pagube insemnate. Aceea ce e si mai trist este ca, dupa cum ni se relateaza, diferitele comisiuni, insarcinate de guvern cu examinarea acelor lucrari, par dispuse a aproba acele lucrari, cari, desi mai prejos de conditiunile impuse concesiunii, si prin urmare neacceptabile, au sa treaca de bune si Statul le va primi ca atari. Se mai zice, - si, desi sub rezerva, ne credem datori a inregistra si acest zgomot - ca numitele comisiuni sunt compuse din persoane cari au fost insarcinate si cu deosebite expertize in daraverile concesiunii. Asupra acestui punct, nu putem dar atrage indestul atentia locurilor competente. Afara de aceasta, in privinta materialului miscator, nu avem informatii mai bune. Vagoanele sunt construite altfel decat tipurile date prin caetul de insarcinari, altfel, adica mult mai rau. Fieraria este subtire, de proasta calitate, rau lucrata si prin urmare foarte putin trainica. Lemnaria este in parte verde si in parte veche si putreda; in genere fiind rau incheiata, se scorojeste si se strambeaza. Toata spoiala lucrului pe din afara nu poate amagi un ochi care-si da osteneala sa se uite mai d'aproape. Scoabele dela incheieturi, batute in lemn vechiu, incep a se misca in gaurile lor, pentruca lemnul se macina la fiece sguduitura cat de slaba. intre control si concesiune s'a ivit de multe ori neintelegeri in aceasta privinta, insa nicio indreptare a raului n'a rezultat din acestea.
Ne marginim din parte-ne sa semnalam cele ce ni se relateaza in privinta liniei ferate Ploesti-Predeal, rezervandu-ne, asupra celor doua puncte, aratate mai sus si asupra altora inca, a reveni cu amanunte anumite si cu date precise. Pana atunci, noi exprimam teama ca radicalii nu-si vor fi uitat deprinderile, si ca ne pregatesc un nou scandal a la Strousberg.
Linia ferata Ploiesti-Predeal
Aceasta pagina a fost accesata de 3001 ori.