Dimitrie Gusti - 1907
de Ion Luca Caragiale
2. 1907!
Sincer patriot, Caragiale suferea si simtea, fiziceste si moraliceste, drama razboiului social din 1907. Totdeauna turburat si chinuit de vestile sosite prin ziare, de multe ori ezita sa le citeasca, de groaza, de groaza, punandu-le si spunandu-mi: "Ce-o mai fi?"
Mite Kremnitz l-a rugat sa scrie un articol despre evenimentele din tara pentru ziarul Die Zeit, ce aaprea la Viena in stil mare, pentru a precumpani influenta cunoscuta a lui Neue Freie Presse.
Invitat la dejun, am fost rugat de Caragiale sa-mi dau cu parerea despre felul cum intelegea el sa scrie articolul cerut.
Si l-am ascultat pana la orele cinci dupa amiaza.
Au fost o dupa-amiaza si o noapte de neuitat. Asistam la desfasurarea unei mari si grele probleme, facute de un ganditor care nu era specialist, dar care o analiza cu o surprinzatoare profunzime si ingeniozitate.
Eram convins ca studiul lui Caragiale va insemna una din cele mai stralucite cercetari asupra spinoasei si complexei "chestii agrare".
Am plecat spre ziua, dupa ce mi se dase asigurarea ca peste o zi-doua voi fi chemat pentru a lua cunostinta de redactare.
Abia a treia zi l-am putut vedea. Am fost intampinat de o atmosfera asa de incarcata si de jale, Caragiale avand o infatisare asa de chinuita, nedormita si desperata, incat cu inima stransa ma intrebam: ce se intamplase oare?
M-am linistit cand am aflat ca i-a fost imposibil lui Caragiale sa scrie un rand. Caci expunerea verbala atat de justa si elocventa nu putuse dobandi o redactare scrisa corespunzatoare, si atunci Caragiale a preferat sa nu scrie nimic.
Dupa multe zile de truda, articolul a fost trimis la redactie. El a aparut si in romaneste sub titlul sugestiv: 1907.
Din motive redactionale, unele pasaje au fost taiate, ceea ce a produs revolta lui Caragiale impotriva acelora ce i-au cerut studiul si, mai ales, impotriva "cenzurii" presupuse a lui Mite Kremnitz, careia ii tagaduia calitatea de a se amesteca in scrisul sau.
1907 si astazi este de actualitate. Este singura lucrare de "sociologie" a lui Caragiale, ce sta cu onoare alaturi de marile analize ale societatii romanesti, savarsite in piesele si nuvelele sale.
Dimitrie Gusti - De ce s-a stabilit Caragiale la Berlin
Dimitrie Gusti - 1907
Dimitrie Gusti - Nu fugi, Costica, raspunde!
Dimitrie Gusti - O nuvela a la Delavrancea
Dimitrie Gusti - Un fost ministru roman si vizitiul lui Charlottenburg
Dimitrie Gusti - Tu ai scris poezia Iisus?
Dimitrie Gusti - O mama ai
Dimitrie Gusti - Danke schon
Aceasta pagina a fost accesata de 2491 ori.